Sinestezia atingerii oglinzilor. Sinestezia este o afectiune ciudata care rezulta din intrepatrunderea semnalelor trimise de simturi catre creier. Stimularea unui simt conduce la declansarea celuilalt. De exemplu, unii oameni gusta cuvinte sau vad litere ca niste culori. Este posibili chiar ca unele forme de sinestezie sa fie invatate.
Un studiu din 2015 a demonstrat ca micutii care se joaca cu litere colorate din plastic, mai ales cu cele de tip magnetic care se gasesc pe orice frigider, sunt mai predispusi sa fie loviti de sinestezie, in forma sa de manifestare in care literele sunt vazute ca niste culori. O forma si mai bizara a sinesteziei este sinestezia atingerii oglinzii, conditie care presupune ca persoana afectata sa simta atingerea celui sau celei care are parte de ea. In aceasta situatie, creierul celor afectati are foarte multi neuroni care mimeaza anumite reactii ale celorlalti neuroni din jur, acele celule care ne ajuta sa simtim emotiile si experientele altora. In cazul unei femei care suferea de aceasta afectiune unica, o parte a corpului sau unde simtea atingerea se schimba pe masura ce se schimba perspectiva din care vedea alta persoana. Daca se afla cu fata la cineva care era atins pe obrazul stang, ea avea parte de aceeasi experienta pe obrazul drept.
Cu toate astea, daca statea langa persoana respectiva si nu fata in fta, simtea atingerea pe obrazul opus. Aceeasi afectiune determina persoana in cauza sa fie mult mai empatica.