« Fa ceea ce iti place! » ne spun adesea parintii nostri, prietenii nostri si chiar si noi insine. In cautarea fericirii si implinirii personale ne-am format convingerea ca numai facand ceea ce ne provoaca placere putem trai o viata frumoasa lipsita de stres. Cu aceasta convingere in minte privim la reusitele altora cu admiratie si invidie spunandu-ne « As putea sa fac si eu acel lucru, daca mi-as dori cu adevarat, daca mi-ar placea ». Si in ciuda faptului ca suntem convinsi ca putem nu le facem.
De cate ori nu ti s-a intamplat sa pornesti entuziast intr-un nou proiect, fie el personal sau profesional, dupa care la primul obstacol serios pe care l-ai intampinat sa lasi totul balta spunandu-ti ca te-ai inselat si asta nu este ceva ce iti place cu adevarat. Si totusi ramai cu intrebarea : cum reusesc alti oameni sa isi duca planurile la bun sfarsit ?
Raspunsul este simplu. In loc sa pui accent pe ceea ce iti provoaca placere ar fi interesant sa afli ce anume iti provoaca satisfactie. Desi cei doi termeni par sinonimi diferenta este uriasa. Placerea este un sentiment de moment care apare atunci cand iti satisfaci o nevoie. Cu cat mai stringenta nevoia cu atat mai mare este placerea. Pe de alta parte satisfactia este un sentiment care apare dupa ce realizezi o actiune pentru care ai depus un efort, si evident pentru un efort sustinut satisfactia este pe masura. Mai simplu spus este diferenta dintre a-ti placea sa joci fotbal si satisfactia de a castiga finala campionatului mondial. Sau s-ar putea sa iti placa marketingul insa numai o campanie de marketing dusa la bun sfarsit cu rezultatele dorite iti poate aduce si satisfactie. Capacitatea de a-ti seta obiective care iti produc satisfactie face diferenta dintre lucrurile mari si mici, dintre hobby si cariera.
Realizarile mai mici sau mai mari necesita doze variabile de munca iar cu o mentalitate bazata pe placere de multe ori nu suntem dispusi sa depunem acest efort. Cand incepi sa judeci pe baza de satisfactie piedicile si greutatile se transforma in provocari iar drumul catre rezultatul pe care il doresti devine o calatorie incitanta. Randy Pausch, un prestigios profesor american, compara la un moment dat obstacolele cu un zid de caramizi si spunea asa : Zidurile sunt acolo cu un scop. Zidurile nu sunt acolo sa te impiedice sa mergi mai departe ci zidurile exista pentru a-ti arata cat de mult iti doresti un anumit lucru.
Si totusi te poti intreba de ce este mai important sa simti satisfactie decat placere. Pentru ca satisfactia unei realizari este un sentiment de termen lung, si reprezinta acele lucruri pentru care ne lauda cei din jur, pe care le vom povesti cu mandrie si altora, dupa care atunci cand tragem linie o sa ne dea cu plus. Satisfactiile sunt o fericire de durata dupa care merita sa alergi pe cand placerile sunt doar niste momente intermediare.
Peste ani si ani, privind in urma, victoriile tale personale iti vor aduce zambetul pe buze si pana atunci vei fi uitat de mult scurtele momente de placere. Nu ma crezi? Atunci gandeste-te putin pe tine ce te face sa zambesti?