Se da urmatoarea situatie: v-ati saturat de stat la bloc si ati gasit o casuta frumoasa la marginea orasului, asa ca vreti sa vindeti apartamentul de doua camere, poate trei. Inainte de iulie 2013, intocmeati pe fuga actele, bateati palma cu proprietarul si va retrageati lejer la casuta din poveste, de la marginea orasului. Dar asa ceva era prea usor, nu. Tocmai de aceea, poate, autoritatile au bagat bete-n roate si nu prea vanzatorilor sau celor care vor sa inchirieze si au impus si prezentarea certificatului energetic pret in orice situatie in care are loc o tranzactie imobiliara.
Avantajul este ca, pentru a vinde mai bine, proprietarii au grija de locuinte si le anvelopeaza, pun termopane, izoleaza si pe interior, astfel incat, cand intri in casa, ai toate conditiile de locuit. Dezavantajul major e ca tranzactia e ingreunata si daca te feresti de certificat energetic risti amenzi usturatoare si probleme cu legea mai mari decat ai crede. Problema e legata pana la urma de certificat energetic pret si asta pentru ca nu oricine isi permite sa dea sute de lei pe o hartie cu niste stampile si certificari. Pentru a obtine un certificat energetic pret bun, la un apartament de doua camere poti sa scoti din buzunar pana la 250 ron, la o garsoniera pana in 200 de ron, iar de la trei camere in sus peste 3000 de ron.
Eliberarea lui are loc in 24 de ore sau 48 de ore, se ofera si discounturi daca mai aduci prieteni, de exemplu. De preferat ca un certificat energetic sa fie intocmit pana la vanzare sau inchiriere, pentru a nu se aglomera toate operatiunile de obtinere acte in doar cateva zile. Un certificat energetic e valabil 10 ani de la data in care a fost emis, insa se poate lua rapid in orice zi, luna, an, ca sa nu se ajunga pana in momentul vanzarii.