In colectia perifericelor PC se incadreaza in general kit-urile strict necesare unui desktop si anume mouse, tastatura si un ecran. Pe langa aceasta mai apar si camerele web, boxele, microfoanele, castile. Mai mult decat atat, tot in aceasta categorie se numara si procesoarele, memoriile, sursele, presenterele, carcasele, unitatea optica, placa video, placa de baza, cooler ul, placa de sunet, hard disk/HDD, Hard Disk extern, mouse pad, etc.
Perifericele unui PC sunt pisele care caracterizeaza computer-ul, mai bine zis piesele care il ajuta sa ruleze in conditii optime. Un PC care este dotat cu cat mai multe periferice este asemeni unui autovehicul care este full dotat.
In functie de cerintele unui posesor de PC, acesta isi poate schimba mereu piesele workstation-ului (a unitatii), in functie de cerinte. Poate opta la un procesor intel core de ultima generatie care se imparte in 3 categorii: cel care lucreaza cu 3 nuclee, cu 5 nuclee si cu 7 nuclee, renumitele i3, i5, i7. Cu cat numarul nucleului este mai ridicat, cu atat si puterea acestui procesor este mai amre. Cu toate acestea mai conteaza si frecventa procesorului care flucteaza in jurul cifrelor de 1,3-3,8 GHz. Si acesta frecveta trebuie sa fie cat mai ridicata pentru a ridica si modul cu care se opereaza computer-ul. In functie de puterea procesorului se determina si consumul energetic pe care un PC il are, astfel cu cat acest procesor este mai mare, cu atat PC-ul va consuma mai multe resurse. Cu toate acestea, un procesor trebuie sa fie montat cu grija si sa se decida montarea acestuia doar in cazul in care si celelalte piese sunt compatibile cu procesorul, in asa fel incat si placa video sa aiba o marime mare daca procesorul este mare, placa de sunet sa ruleze corect si sa fie buna, etc. in asa fel incat toate perifericele sa fie in concordanta una cu cealalta.
Unul dintre cele mai cunoscute periferice PC de acum este hard disk-ul extern. Acesta se comporta aproape identic ca hard-disk-ul intern, doar ca cel extern este portabil (cu toate ca dimensiunile lui sunt cat de cat mari, ajungand sa poata avea chiar si jumatate de kilogram un astfel de aparat) si poate fi deplasat oriunde, si mutat de la un calculator la celalalt mult mai usor. Dezavantajele pe care le are un hard disk extern sunt viteza mai slaba de transfer a datelor, care se compenseaza cu spatiul marit de stocare.
Foarte des oamenii s-au apucat sa isi faca calcultoare speciale de gaming. Aceste PC-uri sunt construite doar din periferice, de la carcasa pana la procesor, memorii RAM, placi de sunet si video, toate acestea sunt achiztionate separat si montate intr-o armonie ce vor putea crea o masina ce ruleaza cat mai placut o grafica abia realizata la o calitate de 1080p sau chiar mai mult. Cu toate acestea, aceste tipuri de calculatoare, desi sunt mai ieftine decat un calculator de gaming deja cumparat, duc si ele la costuri destul de mari.