Atat in sarcina, cat si dupa acidul folic are un rol foarte important si trebuie administrat pe o perioada cat mai lunga de timp pentru rezultate optime pe termen lung. Acidul folic este vitamina B9, o vitamina hidrosolubila din grupul B care e transformata rapid de ficat in acid dihidrofolic, urmand a fi folosit de intreg organismul cand e nevoie de el. Partea proasta este ca organismul nostru nu are cum sa sintetizeze de unul singur folatul, un echivalent natural al acidului, asa ca va trebui sa il includem mereu in dietele zilnice.
Cantitatea de acid folic din organism poate fi destul de mica la un moment dat, asta pentru ca aportul nostru nutrional nu e unul ridicat, pentru ca intervin afectiuni care impiedica absorbtia corecta, pentru ca apar schimbari in organism in timpul sarcinii, cand suntem la lactatie, cand micutii sunt in perioadele de crestere. Semnele care ne transmit ca e o problema cu acidul folic din organism sunt oboseala cronica fara a avea motive clare, aparitia palpitatiilor la inima, respiratia ingreunata, schimbari ale culorii pielii si modificarea culorii parului. Beneficiile acidului folic pentru organism sunt multiple. Femeile care vor sa ramana gravide au nevoie de cantitati mari de acid folic, luat inainte de instalarea sarcinii si in primele 12 saptamani dupa constatarea sarcinii in evolutie. Ajuns in organismul femeii insarcinate acidul folic previne malformatiile fatului, cele congenitale sau cardiace. O doza suficienta de acid folic poate preveni si bolile aparatului cardiovascular si pierderile de memorie, ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei. Vitamina B9 este utilizata de organism in producerea si repararea ADN si ARN, poate asigura in cantitati suficiente si protectia impotriva unor anumite tipuri de celule tumorale care genereaza cancerul pulmonar, gastric sau de colon, pancreatic.
Daca nu luam acidul folic din suplimentele alimentare il puteti gasi si in surse naturale precum: spanac, linte, broccoli, sfecla, mazare, varza, alune sau porumb, portocale, banane, lapte, oua si multe altele. E important de retinut ca toate legumele sau fructele care au acidul folic in cantitati mari trebuie consumate fara a fi prelucrate termic, fara fierbere sau coacere pentru a-si pastra cantitatea de acid; daca sunt fierte, de exemplu, acidul folic e distrus.