Cu incidenta mai mare in timpul perioadei estivale, enterocolita este una dintre afectiunile comune cu care ne putem intalni de-a lungul vietii, indiferent de varsta. Manifestarile sale sunt tipice, apar inflamatii la nivelul mucoaselor intestinului subtire si a colonului, inflamatii care pot fi determinate de paraziti, bacterii, virusuri.
Odata ce virusul a ajuns in organism prin ingestia de alimente deja contaminate sau chiar a apei contaminate, incepem sa ne simtim rau, sa avem diaree violenta, chiar si cu urme de sange, crampe abdominale, stari de greata, varsaturi, febra, dureri de burta. Enterocolita acuta este forma cea mai grava a acestei afectiuni, ea poate fi cauzata de E.coli, Shigella sau Salmonella, de viermi Giardia. Este foarte usor sa prevenim o enterocolita dac ne spalam bine pe maini inainte de a manca, daca spalam alimentele si ingredientele, daca spalam bine si dezinfectam tacamurile, daca evitam zonele unde afectiunea apare mai des.
Dupa ce ne-am imbolnavit nu avem prea multe lucruri de facut. Trebuie sa mergem la medic, sa compensam pierderea de lichide si de electroliti, sa mancam doar alimente de regim, sa folosim saruri de rehidratare. Putem lua antispastice, antibiotice doar daca ni se prescrie, introducem orezul in meniul zilnic, merele rase, supa de zarzavat strecurata, carnea slaba fiarta, toate acestea consumate cu moderatie si la doua sau trei zile dupa ce nu mai avem simptomele enterocolitelor.
In functie de tipul de enterocolite descoperite medicii vor recomanda si alte tratamente necesare. Si daca tot am amintit de tipuri, trebuie sa stiti ca pe langa enterocolitele acute mai sunt si cele virale, care se intalnesc la copii si se vindeca mai rapid, cele bacteriene, care ataca mucoasele, parazitare foarte periculoase daca nu depistam si tipul de parazit care le-a determinat, dar si cele inflamatorii, Boala lui Crohn fiind cea mai buna exemplificare a acestor enterocolite.