De la pivnite si pesteri la primele frigidere moderne

Ce ne-am face noi pe canicula fara Frigidere performante care sa mentina alimentele proaspete si gata de preparat sau servit. Un frigider exista in fiecare casa, oricat de sarac ar fi proprietarul, de el depinzand sanatatea celor din respectiva locuinta. Totusi, frigiderele nu au existat dintotdeauna, nu? Intr-adevar, inainte sa fie frigiderul a fost… racoarea pivnitelor, camerelor, a izvoarelor sau lacurilor cu apa rece.

Asa isi pastrau alimentele proaspete oamenii din secolele trecute. Cand racoarea nu era suficienta, oamenii se duceau la munte si aduceau blocuri de gheata pentru a tine alimentele departe de orice bacterii si microbi. Cine avea mai multa mancare si nu avea de unde sa ia frigidere la vremea aceea isi ducea alimentele in pesteri sau in mine dezafectate. Din 1755 deja discutam de primele frigidere artificiale, primul tip de frigider fiind inventat de William Cullen, care a folosit o pompa de vacuum si un container pentru a refrigera alimentele. In 1851 a existat prima incercare de utilizare industriala a refrigerarii. Ideea i-a venit unui tipograf din scotia, care a plecat in Australia, pe nume James Harrison. Acolo a cumparat o tipografie si, pe cand curata litere cu eter a vazut ca metalul se raceste instant iar lichidul se evapora. Ca sa foloseasca acest principiu, a facut o berarie australiana unde aerul era respirabil gratie conductelor pe care circula rezultatul evaporarii eterului. Primele Frigidere moderne care aveau si compresoare si compartimente de gheata au aparut in 1922 si erau foarte scumpe, undeva peste 700 de dolari, adica dublu cat un Ford Model-T.

Gazele toxice care raceau alimentele au fost inlocuite progresiv cu freonul, un gaz care nu e corosiv, nu e toxic si nu e inflamabil. Din 1940 productia frigiderelor si congelatoarelor s-a dezvoltat in ritm accelerat, astfel ca in fiecare casa era un astfel de aparat. Dupa 1990, freonul, daunator stratului de ozon, a fost inlocuit cu tetrafluoretanul…