Andrei Branisteanu si pastelul

Andrei Branisteanu, este un pictor roman ce abordeaza ca si gen, pastelul. Picturile sale sunt lucrate in ulei, pe panza si reprezinta diverse zone din lume sau din tara.
Denumira de pastel provine din  italiana « pastello »  unde inseamna pasta/ creion colorat.
Pastelul reprezinta o tehnica artistica in pictura ce se foloseste de un fel de creioane moi ce contin pigment si liant. Liantul care este un ulei ce tine legata pudra, din care este facut pigmentul si impreuna alcatuiesc creionul respectiv.
 Cel mai cunoscut  si preferat totodata tip de pastel este cel uleios. Acesta contine foarte putin liant, fapt ce da o mai mare putere pigmentului si confera  un aspect tot timpul proaspat picturilor. Tablourile raman tot timpul vii folosind pastelul uleios astfel ele au puterea, sa ne transporte in vremurile  pictate, sa ne dea senzatia ca in timp ce le privim suntem si noi acolo.
Genul ales de pictorul Andrei Branisteanu este folosit la pictarea portretelor sau a peisajelor de natura vie (in cazul sau) tocmai din cazuza faptului ca puterea pigmentului da viata tabloului si chiar dupa trecerea timpului nu se ingalbeneste iar culorile nu se estompeaza.
La pictarea peisajelor nici o alta tehnica nu poate reda mai bine  efectele trecatoare ale naturii precum miscarea norilor, lumina, vantul, etc. Desi culorile nu se pot amesteca foarte bine in crearea unui tablou, ele se pot intercala sau suprapune cu succes dand un rafinament cromatic, creand  un efect inconfundabil.
Desi pastelul si acuarela au fost excluse din domeniul picturii si incadrate la grafica, dupa cum puteti observa pastelul are puterea de a crea tablouri cu totul speciale.
Exista  multe dintre lucrarile pictorului Andrei Branisteanu la expozitiile virtuale dar la cerere il puteti contacta pentru a organiza o expozitie intr o anume locatia dorita.
De obicei lucrari ale sale gasiti la expozitia din parcul Herastrau daca doriti sa le vedeti si altfel decat online.