Despre rubeola

Rubeola este o boala infectioasa erupriva ce de obicei afecteaza copii sau adultii tineri. Cateodata infectia aste asimptomatica asa ca poate trece neobservata cu usurinta dar cu cat inaintati in varsta formele facute se agraveaza si au complicatii din cele mai neplacute.
Cel mai grav este sa se imbolnaveasca femeile insarcinate, deoarece virusul poate provoca avort spontan sau malformatii fatului.
Rubeola a fost de multe ori confundata cu rujeola sau scarlatina in trecut.
Prima data rubeola apare mentionata, descrisa  in 1752 de catre un medic german, asadar ramane cunoscuta sub denumirea de pojar german.
In 1881 un medic scotian foloseste pentru prima data denumirea de rubeola ce inseama in latina “rosiatic”, iar denumirea este preluata pretutindeni clarificandu se cu aceasta ocazie si faptul ca rubeola este o bola distincta de cele cu care era adesea confundata.
In 1938 doi cercetatori japonezi stabilesc originea virala a rubeolei injectand  subcutanat spalaturi nazale filtrate ale celor bolnavi.
Boala primeste atentia sporita abia in  1941 cand un medic australian observa malformatii congenital la copii nascuti din mame ce au avut rubeola in timpul sarcinii.
Dupa o grava epidemie de rubeola in America in anul 1964 cand au fost afectati 12.500.000 de personae si s au nascut in jur de 200.000 de copii cu malformatii, virusul a fost studiat in laboratoare in vederea obtinerii unui vaccin. Un an mai tarziu vaccinul contra rubeolei exista intr o prima varianta urmand sa se dezvolte. Abia in 1969 vaccinul este autorizat in america si vaccinarea este destinata copiilor prescolari.
In 1971 este preluat si  autorizat in Europa, urmand apoi sa fie perfectionat in timp pentru a acoperi mai multe boli asemanatoare.
Curand vaccinarea anti rubeola este introdusa ca procedura obligatorie in scoli si in programul national de de vaccinare.
In zilele noastre vaccinul se gaseste in varianta sa trivalenta ROR si este anti rujeola, oreion si rubeola.
Este un vaccin accesibil si este recomandat ca toti copii sa l faca in special fetele pentru a evita imbolnavirea in viitor si alte complicatii pe care le poate provoca virusul rubeolei.