Cine este Cavalerul Trac

Aproximativ doua mii de reliefuri cu inscriptii in piatra descoperite in spatiul balcano-dunarean atesta prezenta in mitologia traca a zeului numit Hros de greci, sau Hron, de romani. Cel mai frecvent, el este reprezentat printr-un tanar calare in scene de vanatoare, dar avand si elemente insotitoare derutante pentru interpretare, de la vase miniaturale (rhytonul), pana la un sarpe incolacit pe tulpina. Originea Cavalerului Trac ar sta in grefarea sincretismului mitologic greco-roman pe elementele religioase tracice. Reprezentarea sugereaza o gama larga de atributii personajului de la patronarea razboiului, la cultul funerar de la divinizarea regilor insa, in Dacia el se extinde mai ales in epoca romana, cand dacii nu mai aveau regi) pana la identificarea cu zeul dacogetic Zamolxis (dar ipostaza ecvestra acestuia nu este cunoscuta), sau cu Sf. Gheorghe.
 
Intrucat in literatura antichitatii referintele pe aceasta tema lipsesc, raman sugestiiie pe care imaginile le dau. Astfel, Cavalerul Trac apare ca un zeu universal, care are calitatile cumulate ale unui Esculap, Silvanus, Cybele, Ares, Dionysos, Apollo, Zeus etc, ce il si insotesc in multe reprezentari. Inclestarea in lupta cu animalul ilustreaza ideea unei divinitati solare care infrunta fortele mortii. Numele de Heros sau Heron, apare cu epitete cum ar fi Vesnicul, Nebiruitul, Stapanul Mortilor, Intemeietorul, fapt edificator pentru locul si importanta sa in mitologia traca. In Dacia romana, aceste atribute calitative lipsesc, ca de altfel, orice inscriptii insotitoare, reprezentarile colective fiind cunoscute sub numele de Cavalerii Danubieni.
 
Date fiind insa reprezentarile uneori foarte apropiate, intre cele ale Cavalerului trac si ale marelui zeu geto-dacic ce se dateaza inainte de cucerirea romana, nu se poate explica posibilitatea ca in unele cazuri sa fie vorba despre continuitatea cultului divinitatii supreme autohtone, asa cum s-a intamplat si la tracii de sud.
"Cavalerul Trac" este o denumire conventionala pentru un fenomen arheologic-cultural cu multiple si enigmatice semnificatii intr-un spatiu vast care include si teritoriul Romaniei.