Pandispan simplu si pufos

Acest pandispan de tort nu este o reteta clasica, originala, este pur adaptata. Este mai pufos si nu este atat de inecacios, ca cel clasic. Se poate folosi ca blat pentru tort sau la prajituri. Putem sa nu adaugam cacao daca vrem sa avem un pandispan de vanilie. De cele mai multe ori este bine sa il insiropam pentru a fi mai putin inecacios. Deasupra pandispanului se poate pune orice fel de crema.
Ingredientele necesare:

  • sapte oua;
  • sapte linguri de ulei;
  • sapte linguri de lapte (sau apa);
  • o cana si jumatate de faina;
  • o cana si jumatate de zahar;
  • un plic praf de copt (de 10 grame);
  • esenta de vanilie;
  • un praf de sare;
  • doua linguri de cacao.
     
Ouale se separa. Se bat albusele spuma cu un praf de sare. Zaharul cu apa se pune la foc mic pana cand se face un sirop si se toarta fierbinte putin cate putin in albusurile de ou. Dupa ce tot siropul a fost incorporat in albuse se pune si uleiul si mixam din nou.
 
Galbenusurile se pun peste compozitia de albuse, dar de acum se amesteca usor cu o lingura de lemn, pentru a ramane albusurile spuma tare. In final, se adauga faina care este amestecata cu praful de copt si cacao. Se amesteca din nou usor cu miscari circulare de jos in sus.
 
O forma de tort se unge cu margarina (sau unt) si se toarna compozitia pentru blat, pe care o punem la cuptor la foc mediu, timp de aproximativ 40 – 45 de minute, pana cand trece tesul scobitorii.