Scurta istorie a steroizilor

Steroizii anabolizanti reprezinta derivati sintetici ce au efecte asemanatoare cu cele ale hormonului sexual masculin, testosteronul. Termenul de steroid este un termen generic dat compusilor ce contin in structura lor nucleul sterolic. Totusi denumirea corecta a acestei substante este “steroizi androgenici anabolizanti”, daca este sa luam in considerare structura chimica si efectele androgenice.

Steroizii anabolizanti au fost sintetizati in anii ’30 pentru tratarea hipogonadismului. Aceasta este o afectiune in care testiculele nu produc suficient testosteron pentru o dezvoltare, crestere si functionare sexuala normala. Principalele utilizari medicale sunt in intarzaierile de crestere, in cateva tipuri de impotenta, in cazul cancerului la san sau a pierderilor in greutate datorate diferitelor afectiuni. Sunt folositi si in medicina veterinara pentru cresterea in greutate si vigoare a animalelor sau pentru tratarea anemiei.

In anul 1936 in cadrul unui experiment a fost demonstrata cresterea secretiei de azot si cresterea masei musculare a unui caine caruia i-a fost administrat testosteron. Exista ipoteze conform carora steroizii anabolizanti au fost administrati si soldatilor germani in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, insa nu exista probe clare privind acest lucru. Mai tarziu au fost facute experimente pe oameni si s-a demonstrat efectul anabolizant al testosteronului. Intre anii 1948 si 1954 consumul de steroizi s-a raspandit cu rapiditate printre sportivi. In scurt timp abuzul a ajuns sa afecteze dramatic capacitatile sportive ale acestora. Din acest motiv in anul 1975 steroizii au fost interzisi sportivilor care participau la Jocurile Olimpice.

Din anul 1991 steroizii anabolizanti au devenit substante controlate, asa cum sunt amfetaminele si glutetimida. In zilele noastre consumul excesiv de steroizi a devenit o adevarata problema datorita faptului ca utilizarea se accentueaza odata cu trecerea anilor, iar acestia sunt foarte usor de procurat. Steroizii au devenit comercializati chiar si in suplimentele nutritive sub forma de precursori de steroizi.