Cum iti construiesti un acvariu

Construirea unui acvariu se stabileste in functie de tipurile de pesti care vor convetui in el si de spatiu unde va fi amplasat acesta.

Un acvariu corect trebuie sa aiba geamurile plane si din sticla incolora.

In randurile de mai jos vom arata cum pot fi construite cateva tipuri de bazine unuale:

Acvariu de sticla turnata


Acest tip de acvariu se produce de catre fabrica de sticla sau se poate confectiona in ateliere specializate.Acvariile de sticala au forma paralelipipedica sau cilindrica, putand fi intrebuintate atat ca acvarii cu apa de mare cat si cu apa dulce.Ele se pot sparge usor,sunt greu de manipulat si prezinta obiecte din apa deformate in timpul vizionarii.

Acvariile integral din sticla au dimensiunile reduse ,fiind populate de catre acvaristi cu pesti de talie mica sau folosite pentru reproducerea pestilor sau pentru incubarea icrelor depuse pe plante de catre pestii ovipari.

Pentru achizitionarea acestor acvarii, trebuie sa se tina cont ca peretii sa aiba cat mai putine ondulatii,fara bule de aer,iar in baza si marginea de sus a acvariului sa fie netede si drepte.

Acvariile confectionate complet din sticla prezinta avantajul ca sunt mai ieftine si se gasesc in comert gata confectionate. In comparatie cu acvariile confectionate pe schelet de fier, aceasta nu elimina in apa substante nocive provenite de la chit sau rama metalica. Aceste tipuri de bazine se construiesc cu usurinta prin imbinarea bucatilor de sticla cu o solutie speciala de silicon

Acvariu cu schelet de fier

Acest acvariu este cel mai uzual si cel mai des intalnit acvariu de la noi din tara.Confectionarealui este simpla realizanduse din cornier prin sudura.Cornierul trebuie verificat inainte si dupa taiere, acesta sa nu fie ondulat sau la sudura sa schimbe unghiul dat. Acvariile cu schelet metalic sunt usor de construit, dar acesta necesita o atentie foarte mare si de rocomandat ar fi sa se construiasca de persoane calificate in domeniul constructiilor metalice.

Acest tip de acvariu prezinta in general mai multe avantaje:

- rezista foarte bine la variatii de temperatura;

- se poate confectiona in dimensiuni foarte, asigurand o proportionalitate intre grosimea sticlei si inaltimea coloanei de apa din vas;

- sunt destul de comode, avand o vizibilitate buna, totodata nu deformeaza imaginea obiectelor din acvariu datorita sticlei plane.

- grosimea sticlei trebuie aleasa cu grija intrucat volumul de apa din acvariu va exercita o presiune asupra sticlei si asupra scheletului metalic. Sticla aleasa trebuie verificat inainte pentru a nu avea ondulatii, bule de aer in stuctura ei, fisuri care in timp indelungat poate aduce la spargerea sticlei.