Doctorul din gradina cu flori. Tratament cu ulei de trandafir

Cu peste 300 de substante active, trandafirul se dovedeste a fi util nu doar pentru decor, ci este un tratament veritabil pentru afectiuni ale pielii, pentru reumatism si multe alte probleme de sanatate, si pe deasupra este un adevarat deliciu in gastronomie.  

Din petalele trandafirului se pot obtine produse ca: apa naturala de trandafir, ulei de trandafir, parfum de trandafir, otet de trandafiri, tinctura de trandafir, dar si dulceturi, siropuri, jeleuri si multe altele.

Cel mai cautat dintre aceste produse este uleiul de trandafir. Acest produs se pare ca a fost descoperit inca de pe vremea Persiei, acum mai bine de o mie de ani inaintea erei noastre. Uleiul de trandafir se gaseste in comert, dar se poate realiza si in casa, doar din produse naturale.

Exista o multime de retete de ulei de trandafir usor de facut chiar in gospodaria noastra. Una dintre ele are ca ingrediente principale petale de trandafir roz sau rosii, culese vara pe vreme calda, si untdelemn de migdale sau de masline. Pentru a obtine un ulei natural de trandafir trebuie umplut un recipient cu petale de trandafir, iar deasupra lor se toarna uleiul. Se recomanda folosirea a unei jumatati de litru de ulei la un vas mare. Dupa ce se toarna uleiul, se lasa toata combinatia la macerat timp de 2-3 saptamani, iar in fiecare zi trebuie agitat recipientul. Dupa ce a trecut timpul de macerare, recipientul trebuie supus unei bai de abur circa 20 de minute. Trebuie mentionat faptul ca pentru a obtine un kg de ulei esential de trandafir este nevoie de aproximativ 10 tone de petale.

Uleiul preparat cu reteta de mai sus poate fi utilizat ca tratament cosmetic impotriva celulitei, este un bun dezinfectant, ajuta la combaterea ridurilor si a acneei sau intareste firele de  par.